“Ze doen dit vrijwilligerswerk met een aanstekelijk enthousiasme”
In een grote loods op het industrieterrein van de Houthavens werken de expats Nick Bell en Mike Poteet. Ze vormen samen met andere hardwerkende vrijwilligers een geoliede machine die voor de Voedselbank voedingsmiddelen sorteren en vullen kratten op een lopende band. De voertaal? Engels.
Bijdrage aan de samenleving
Coördinator Peter Zwart licht toe: “Ja, er zijn deze ochtend alleen maar expats. Dat is niet altijd zo, hoor. Ook Nederlanders doen vrijwilligerswerk. Zoals ik”, lacht hij. “Maar ik ben erg blij met de expats hier. Ze doen dit werk met een aanstekelijk enthousiasme. Ook laten sommige grote buitenlandse bedrijven, vooral Amerikaanse, hun mensen twee dagen per jaar vrijwilligerswerk doen. Doorbetaald, als bijdrage aan de samenleving. Zij kiezen vaak voor de Voedselbank. Ja, dat vind ik heel goed. Dit werk is zó nuttig!”
Hij vervolgt: “Veel expats die tijdelijk in Amsterdam wonen, doen eigenlijk als vanzelf vrijwilligerswerk. Daar zijn ze in hun eigen land mee opgegroeid. Zij komen uit Australië, Verenigde Staten, Engeland..”
Iets terug doen
Nick Bell komt uit Engeland, woont en werkt in Amsterdam en werkt vier uur per twee weken bij de Voedselbank. “Ik doe dit vrijwilligerswerk heel graag. We zijn met een leuke ploeg, veelal expats, en de sfeer is gemoedelijk. Het voelt goed om zo de maatschappij wat te helpen, iets terug te doen.”
Mike komt uit de VS. “We gebruiken overtollige levensmiddelen die anders op de vuilstortplaats belanden en het milieu belasten. Nu brengen we het naar mensen die het écht nodig hebben. Het verbetert de gezondheid en de kwaliteit van het leven van de ontvangers. En daarom ook mijn leven.”
Pakketten van de Voedselbank zijn noodhulp voor mensen die (soms even) financieel niet rond kunnen komen. In Amsterdam zijn 1.800 huishoudens afhankelijk van de Voedselbank.