“Dick kan heel goed luisteren!”
Dick van Beuningen (78) is taalcoach van Judit Horvath (44). Ze hebben elkaar gevonden via het project SamenSpraak van Gilde Amsterdam. Judit komt uit Hongarije. Ze is erg blij met Dick als coach: ze zijn beiden kunstliefhebber. En: “Dick kan heel goed luisteren.”
Dick vertelt tot zijn pensionering werkzaam te zijn geweest in de drogistenbranche. Kort daarna werd zijn vrouw ernstig ziek. “Ik was zes jaar lang mantelzorger voor mijn vrouw en kwam eigenlijk niet aan andere dingen toe. In die tijd werd ook een kleinkind ernstig ziek. Toen mijn vrouw zeven jaar geleden overleed, kan ik wel zeggen dat ik in een zwart gat viel.”
“Van een vriend hoorde ik over vrijwilligerswerk als taalcoach bij Gilde Amsterdam. Ik ben een groot liefhebber van de Nederlandse taal. Direct bij het eerste contact was ik enthousiast. Het klikte meteen.”
“Ik heb inmiddels al wel zo’n veertig mensen onder mijn hoede gehad.”
Veertig mensen onder mijn hoede
Dick werkt nu al weer meer dan zes jaar als taalcoach bij SamenSpraak. Cliënten zijn anderstaligen, afkomstig uit meer dan zestig verschillende landen. “Ik heb inmiddels al wel zo’n veertig mensen onder mijn hoede gehad. Het gaat er niet alleen om de spreektaal te optimaliseren, maar ook wat meer gevoel te krijgen voor de Nederlandse samenleving. Taal is communiceren en de verbinding tussen mensen.”
“Judit en ik ontmoeten elkaar één keer per week. We ondernemen van alles. Zo ben ik met Judit naar de voorstelling van Anne Frank geweest.”
Blij met Dick
Judit Horvath is Hongaarse. “Ik ben mijn man naar Nederland gevolgd, hij kreeg hier werk. Ik heb hier vroeger al gewoond, ben weer teruggaan naar Hongarije en woon hier nu alweer een jaar. Ik werkte in Hongarije als docent Hongaars, Duits, Frans en werkte als psychotherapeute.”
“Ik wil mijn kennis van het Nederlands verbeteren en zeker de uitspraak optimaliseren. Dick is als coach erg fijn, niet alleen voor de taal, maar ook om de Nederlandse gewoontes beter te leren kennen. Ik vind het niet altijd even makkelijk om de intonaties en de dubbele begrippen in de Nederlandse taal te begrijpen. En ook het maken van vrienden is best wel moeilijk. Ik denk dat als mijn Nederlands wat accentlozer is en ik een beter begrip van de spreektaal heb, de contacten ook wat makkelijke zullen worden. En het fijne is, Dick kan heel goed luisteren. En we zijn allebei kunstliefhebber.”
Inspirerend en belangrijk werk
Tot slot benadrukt Dick hoe inspirerend en belangrijk de taalcoaching is in een stad met zo’n enorm grote variëteit aan nationaliteiten en de daarmee de grote behoefte aan taalonderwijs. Voor hemzelf schenkt het werk voldoening en inspiratie. Hij hoopt het nog lang te kunnen blijven doen.
Wil je ook taalcoach worden bij Gilde Amsterdam?
auteur: Jan Barnhoorn
foto: Annemarie Bevers