Drie vrijwilligers met een hart voor BuurtBuik

Ondanks haar drukke bestaan als docent filosofie en auteur van een boek in wording is zij zeer nauw betrokken bij het wel en wee van BuurtBuik, Clara Stokhof. Een initiatief dat twee jaar geleden begon en inmiddels is uitgegroeid tot een bekend begrip in Amsterdam Zuid. BuurtBuik strijdt tegen voedselverspilling door overvloedig eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners. Ze delen 30 tot 35 voedselpakketten per week uit en organiseren maaltijen in Huis van de Wijk Olympus.

Clara: “Het is elke week weer een hele logistieke operatie om alles op te halen en om te zetten naar maaltijden en voedselpakketten. En zonder vrijwilligers is dit onmogelijk. Iedere vrijwilliger bij Buurtbuik zet zich volledig in, maar er zijn er toch drie die ik speciaal in het zonnetje wil zetten.” En dat zijn René Stegman, Maurice Pronk en Desiree de Krijger.

Een heel goed gevoel
René Stegman (50) is alweer twee jaar als vrijwilliger actief bij Buurtbuik, nu als coördinator. Hij haalt de als overtollig geziene producten op, o.a. bij Jumbo, Marqt en Ekoplaza. Na een moeilijke periode, langere tijd werkloos, eenzaamheid en sociale isolatie kwam hij via Maatschappelijk Werk in contact met BuurtBuik. “De eerste keer toch wat terughoudend, wat soep meegegeten. Maar ik was snel enthousiast. Als ik zie wat dit voor veel mensen betekent, geeft me dat een heel goed gevoel.”

“Als ik zie hoe gelukkig mensen zijn met de voedselpakketten, begrijp ik hoe belangrijk dit werk is.”

Met veel plezier rijdt hij met de via sponsoring gekregen elektrische bakfiets door de wijk. “En ik neem altijd de langere routes om reclame te maken! Ik geniet van de sociale contacten. Het leuke vind ik ook de diversiteit van de gasten: jongeren, ouderen, elk niveau, fantastisch.” En hij vindt het ook belangrijk samen te kunnen werken met een geweldig team van vrijwilligers.

Sociaal isolement
Maurice Pronk (43) is sinds begin dit jaar actief als vrijwilliger (coördinator) bij BuurtBuik. Na in 2004 werkloos te zijn geworden werd zijn leven behoorlijk uitzichtloos. Hij raakte dakloos, had geen inkomen meer en leefde jaren als dakloze in Amsterdam. Daarnaast is zijn gezondheid er ook niet beter op geworden. “Ik kwam begin dit jaar met een vriendin bij BuurtBuik, gewoon om mee te eten”. De sfeer en gezelligheid vond hij meteen intens en warm. Hij meldde zich aan als vrijwilliger en begon als manusje van alles. Inmiddels is hij een van de dragende krachten en heeft hij ook zijn leven weer een beetje op de rails. “Als ik zie hoe gelukkig mensen zijn met de voedselpakketten, begrijp ik hoe belangrijk dit werk is.”

Ook ziet hij hier veel nieuwe vriendschappen ontstaan en komen veel mensen uit hun sociaal isolement. “Dat alleen al is voor mij een sterke motivatie want ik weet zelf uit ervaring wat zo’n isolement betekent.” En wat hij zo uniek en hartverwarmend aan BuurtBuik vindt: iedereen is hier welkom, er is geen enkele drempel om mee te kunnen eten of een voedselpakket te ontvangen. “Veel mensen hebben het al moeilijk genoeg.”

De soepkoningin
Desiree de Krijger (52) kan nu elke week doen wat haar tweede natuur haar ingeeft: koken. Na een moeizaam leven met ernstige verslavingen is ze weer tot rust gekomen en zoals ze zelf zegt “al vijf jaar volkomen clean”. Steeds meer bekroop haar langzamerhand het gevoel dat ze iets miste. “Ik wilde wat terug doen voor de maatschappij en wilde ook mijn vrije tijd zinvol besteden”.

Ze kwam via een andere maatschappelijke organisatie in contact met BuurtBuik. Ze was meteen enthousiast en wordt in het Huis van de Wijk al de soepkoningin genoemd. Het is voor haar elke keer weer een uitdaging om met de producten die worden aangeleverd een lekkere soep te maken (en als er andere producten over zijn maakt ze met hetzelfde gemak een lekker stamppotje). Dat doet ze iedere dinsdag en donderdag. “Koken is mijn hobby en ik weet als geen ander wat het is om gewoon lekker te eten, ook als je er op dat moment geen geld voor hebt.” En vindt ze het werken met een heel team van vrijwilligers “gewoon leuk”.

BuurtBuik
BuurtBuik werkt uitsluitend met vrijwilligers. Ze biedt aan buurtbewoners op dinsdag en donderdagmiddagen een soepmaaltijd. Ook kunnen er die dag voedselpakketten worden opgehaald. Op zaterdag wordt een driegangen menu verzorgd. De laagdrempeligheid (geen inkomenstoets, arbeidssituatie) is voor velen die hier komen een verademing. De leeftijdsmix van zowel vrijwilligers als bezoekers ligt tussen de 20 en 80 jaar. En veertig procent van de vrijwilligers heeft er nog een fulltime baan naast. En natuurlijk zijn nieuwe vrijwilligers in deze leuke mix van harte welkom. Kijk ook op Facebook naar @buurtbuik.

Vrijwilligersvacatures bij Buurtbuik

Tekst: Jan Barnhoorn  

share