Jenny van Danspaleis bedankt Eelke

“Ik waardeer je enthousiasme en je positieve uitstraling!”

Jenny Fatisis van Het Danspaleis bedankt vrijwilliger Eelke de Man. Eelke bezoekt regelmatig oudere mensen om samen muziek te luisteren. Dit project heet Een Praatje en een Plaatje. Eelke vond dit vrijwilligerswerk via ViiA, Uitzendbureau voor vrijwilligers.

Allereerst, wat is Het Danspaleis?
Jenny: “Het Danspaleis is een stichting die zich richt op 65-plussers. We organiseren ouderwetse dansfeesten in verzorgingstehuizen, op buurtlocaties, op festivals en voor bedrijven door heel Nederland. Afgelopen zomer stonden we bijvoorbeeld op Theaterfestival de Parade in Amsterdam. De feesten worden kleurrijk aangekleed in stijl van de jaren dertig en veertig, met kleedjes en pelpinda’s op tafel. Daarnaast zijn er gastheren en -vrouwen die iedereen ten dans vragen.”

En het project Een Praatje en een Plaatje?
“Deze formule is onderdeel van Het Danspaleis. Het is met elkaar verbonden, maar het zijn in principe twee losse projecten. Een Praatje en een Plaatje, bij ons ook wel de mobiele huiskamerdisco genoemd, is bij mensen thuis in Amsterdam en Rotterdam. Het project is in het leven geroepen om mensen die minder mobiel zijn of die het spannend vinden om naar een Danspaleis te gaan, te stimuleren ook te komen.”

“Ineens luister je naar Wim Kan en denk je: dat was waarschijnlijk in de tijd van mijn oma.”

Hoe ben je aan dit vrijwilligerswerk gekomen Eelke?
Eelke: “Ik werk in de verslavingszorg wat heel leuk is. Naast mijn werk wilde ik iets anders doen, iets wat mij interesseert, iets luchtigs. Ik ben op zoek gegaan en gestart met Een Praatje en een Plaatje. Ik houd ook van plaatjes draaien op de ouderwetse manier, zodoende. Wekelijks bezoek ik twee ouderen met een koffertje met twintig singeltjes van een bepaald genre naar keuze.”

Wat maakt dat je dit werk graag doet?
Eelke: “Je hoort de verhalen van nu tot twee generaties terug. Het zijn verhalen die je wel in ere mag houden. Ik vind het jammer dat het in deze tijd allemaal zo snel gaat. Er is weinig ruimte voor dit soort contacten. Als de ouderen een vrolijk plaatje horen of ze dansen twee uurtjes, dan kunnen ze daar weken op teren. Je krijgt er veel voor terug, want ik ken een heleboel oude muziek niet. Ineens luister je naar Wim Kan en denk je: dat was waarschijnlijk in de tijd van mijn oma.”

Krijg je ook reacties terug van ouderen?
Eelke: “Toen ik laatst bij de dame waar ik op bezoek kwam een plaat van Wim Kan opzette, zei ze: ‘Maar die ken ik! Die woonde bij mij achter in de Surinamestraat.’ Ze zei: ‘Nee, hij hield niet van de dames, hij had heel veel vrienden.’ Zij was toen nog geen twintig jaar en woonde nog thuis.”

Jenny, wat is Eelke voor een vrijwilliger?
“Een leuke meid met veel ervaring, dat is heel fijn. Ook iemand die snel aardig gevonden wordt. Je kan eigenlijk iedereen bij haar achterlaten, dat is allemaal goed. Eelke maakt er wel wat van én de ouderen vinden het leuk! Dit werk is haar op het lijf geschreven. Ze is heel betrokken en ze gaat ervoor.”

Waarvoor wil je Eelke bedanken?
“Ik waardeer je enthousiasme, je positieve, warme en open uitstraling. Deze eigenschappen zijn erg belangrijk in dit werk zowel voor de organisatie als voor de mensen waar je thuiskomt. En ik hoop dat je nog even blijft!”

Wat willen jullie zeggen tegen toekomstige vrijwilligers?
Eelke: “Dit is een hele leuke mogelijkheid om op een laagdrempelige manier contact te maken met ouderen. En we hebben nog meer vrijwilligers nodig!”

Jenny: “Het gaat vooral om het samenbrengen van jong en oud, waarbij alle barrières wegvallen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, wat voor culturele achtergrond je hebt of wat voor taal je spreekt. Iedereen kan dit doen, muziek verbindt én brengt plezier!”

Bekijk de vrijwilligersvacatures van het Danspaleis!

Meer informatie vind je op www.hetdanspaleis.com

auteur: Ellie Dijkstra

share