“Jullie geven een stukje individuele aandacht waar wij weinig tijd voor hebben!”
Marjolein, medewerker Welzijn & Activering van Dagbesteding Het Schouw, bedankt vrijwilligers Els en Anita. Zij helpen al jaren samen op de dagopvang voor ouderen. “Het is heel liefdevol werk, de mensen zijn erg dankbaar als je er bent.”
Voor wie is Dagbesteding Het Schouw?
Marjolein: “Voor ouderen die nog zelfstandig wonen en structuur nodig hebben in hun leven. Onze bezoekers hebben last van dementie, geheugenverlies of zijn eenzaam. Ze komen op doordeweekse dagen van tien tot vier uur. Ze worden opgehaald en weer thuisgebracht met een busje.”
Els en Anita, hoe zijn jullie aan dit werk gekomen?
Anita: “Ik heb altijd in een winkel gewerkt maar kwam thuis te zitten. Vier jaar geleden las ik een advertentie in de krant. Zo ben ik erin gerold en op de dagbesteding terecht gekomen. Koffie en thee inschenken, meehelpen met de activiteiten, het is ontzettend leuk om te doen.”
Els: “Mijn laatste baan was bij de post. Ik ging met pensioen waardoor ik meer tijd had. Ik werkte hier al in de tuin. Op een dag ben ik bij de dagbesteding binnengestapt om te vragen of ik kan helpen. Zodoende.”
Wat is jullie motivatie om het werk te blijven doen?
Anita: ”Het is heel liefdevol werk, de bezoekers zijn heel dankbaar als je er bent. Luisteren naar de mensen, met humor zorgen dat ze vrolijk worden. En als het nodig is heel serieus zijn. Met de collega’s is het altijd leuk, heel fijn.”
Els: “Ik sluit mij aan bij Anita. Als je niet meer hoeft te werken ga je iets anders zoeken.”
Bouwen jullie een band op met de cliënten?
Anita: “Ja, absoluut! In het begin heb ik er erg moeite mee gehad dat je je aan mensen gaat hechten. Ineens gaat iemand naar een ander huis of iemand overlijdt. Dat heeft me heel erg aangegrepen.”
Els: ”Het is ook heel leuk als je hier binnenkomt. De bezoekers omhelzen je of begroeten je uitbundig. Als je de mensen kent, weet je hoe je met ze om moet gaan. Dat helpt ook wel hoor, de één kan heel anders reageren dan de ander.”
Welke activiteiten zijn populair?
Anita:” Sjoelen, dat spel is goed voor de motoriek. Niet alles lukt. Heeft iemand nul punten, dan zeg ik: dat is ook een kunst, nul punten scoren. Daarnaast film kijken, de helft valt in slaap natuurlijk, maar ze vinden het leuk.”
Els: “Muziek, bekende liederen zingen de bezoekers graag mee. En wandelen in het park met mooi weer vinden ze heerlijk.”
Marjolein: “Ik kan me een stukje ontspannen in mijn werk als Els en Anita er zijn”
Marjolein, wat betekenen deze twee vrijwilligers voor jou?
Marjolein: “Het zijn eigenlijk twee extra collega’s omdat ze de cliënten heel goed kennen. Je hebt in dit werk niet alleen extra handen nodig voor taken als koffie en thee schenken. Je hebt ook extra ogen nodig om te kijken of het goed gaat met iedereen. En het groepsproces moet in goede banen geleid worden. Ik kan me een stukje ontspannen in mijn werk. Als Els en Anita er zijn komt het goed.”
Marjolein, wat wil je graag tegen Els & Anita zeggen?
Marjolein: “Ik ben altijd zo blij als jullie binnenkomen. Jullie kunnen een stukje individuele aandacht geven waar wij als medewerkers weinig tijd voor hebben. Onze bezoekers kunnen soms heel vervelend zijn, negatief, mopperen, lelijk tegen anderen doen. Jullie reageren daar heel geduldig op en jullie humor doet veel. Wat jullie ook heel goed doen is altijd te benadrukken wat iemand nog wel kan. Jullie zijn zo trouw, jullie zijn er gewoon altijd, jaar in jaar uit.”
Is er behoefte aan nieuwe vrijwilligers?
Marjolein: “Wij kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Hoe meer handen hoe beter. Je kunt in de ouderenzorg echt iets betekenen voor mensen.”
Bekijk de vacatures van Het Schouw.
Tekst: Ellie Dijkstra
Foto: Albert Nanning